Kontakt: Gramus d.o.o.  +386 41 762 811  |  e-mail: grasic.kranj@t-2.net

JAZZ KAMP KRANJ 2021

19. do 28.8. 2021

ČETRTEK 19. 8.2021 ob 20.30 ZDENKA KOVAČIČEK & THE GREENHOUSE BLUES BAND (HR)

       

Zdenka Kovačiček

 

Zdenka Kovačiček – vokal

 

Lovro Šicel – el.kitara

Jurica Hotko – klaviature

Kristian Orešić – bobni

Igor Flajhar – bas kitara

Antonio Geček, Zvonimir Bajević – trobenti

Oliver Ereš – tenor saksofon

Marin Ferketin – pozavna

 

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR

 

Zdenka Kovčiček velja na Hrvaškem za eno najpomembnejših glasbenih osebnosti. Svojo glasbeno kariero je začela pri trinajstih letih v duu “Hani”, se nato odpravila v svet in nastopala po najrazličnejših klubih. Nastopila je s številnimi znanimi glasbeniki iz celega sveta. Kmalu se je zaljubila v jazz, blues in soul.

Na Hrvaškem je veliko sodelovala z velikani hrvaške jazz scene, kot so bili Boško Petrovič, Miljenko Prohaska in Damir Dičić.

V zadnjih letih je navduševala občinstvo tudi s energičnim projektom Tribute to Janis Joplin.

Od leta 2016 sodeluje tudi z  zasedbo Greenhouse Blues band.

Skupaj bodo zaigrali večno popularne jazz standarde, kot so Is You Is, Georgia On My Mind, Let The Good Times Roll, Allright Ok… ter Zdenkine uspešnice Žena za sva vremena, Vrati se u moje dane, Mali crni brat….kot tudi izbrane pesmi Janis Joplin.

PETEK, 20. 8. 2021 ob 20.30 KARIN SEVER & EMIL SPANYI KVINTET (SLO, H)

 

Karin Sever

 

Karin Sever – vokal

Emil Spanyi – klavir

Primož Grašič – kitara

Mátyás Szandai – bas

Aleš Rendla – bobni

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR

Karin Sever je že pri 13 letih začela komponirati, pisati skladbe in nastopati. Njen prvi vidnejši uspeh je bil nastop na ‘Najstfestu 2005’ v Ljubljani, kjer je bila izbrana kot ena najvidnejših mladih slovenskih talentov.  Najprej je z različnimi skupinami sodelovala kot spremljevalna vokalistka in pianistka, kasneje pa postala glavna vokalistka in soustanoviteljica priljubljenega acid jazz-funk ansambla Difaso.

Skupina je delovala med leti 2006 in 2010 in postala ena najvidnejših mladih slovenskih skupin na glasbeni sceni. Nekaj ​​let je nastopala z Difasom in drugimi disko cover skupinami kot glavna pevka, v Difasu tudi kot tekstopiska in soorganizatorka. Nastopala je tudi v popularni slovenski televizijski oddaji «Hri-bar». Kasneje je postala ena od hišnih pevk priljubljene oddaje “Piramida”.

Leta 2008 se je Karin prvič srečala z jazz glasbo, saj se je udeležila poletne jazz delavnice ‘Jazz Kamp Kranj’, ki se je je udeleževala tudi v kasnejših letih. Odkrila je kulturo jazza, sodelovala je z mentorji Ines Reiger, Emil Spanyi, Christophe Bras, Boško Petrovič, Primož Grašič, Heinz von Hermann itd. na pariškem konservatoriju v Franciji, kjer je študirala pri mentorjih, kot so Sara Lazarus, Guylenn Delassus, Marc Thomas, Cecile Bonardi, Luigi Grasso, Nicolas Dary itd.

Študirala je na pariškem konservatoriju, svoje znanje pa je izpopolnjevala na Univerzi za muzikologijo na Sorboni. Karin je z mentorji, kot so Yvan Cassar, Emil Spanyi, Pierre Bertrand (jazz harmonija in aranžiranje), Arnaud Vernet (profesor petja), razvila spretnosti ne le kot pevka, ampak tudi kot aranžerka, skladateljica in producentka. Leta 2017 je svoj študij uspešno zaključila z Diplôme National Supérieur de Musicien Professionnel (Conservatoire CRR de Paris) in diplomo iz muzikologije (Paris-Sorbonne).

Danes Karin nastopa po Franciji, Švici, Sloveniji, Avstriji, Hrvaškem, Turčiji, ter sklada in piše. Trenutno sodeluje z glasbeniki kot so Florent Souchet, Matyas Szandai, Emil Spanyi, Tao Ehrlich, Antoine Vidal, Eliott Sigg …

 

SOBOTA, 21. 8.2021 ob 20.30 MIA ŽNIDARIČ in STEVE KLINK KVINTET (SLO)

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR

Mia Žnidarič je ena prvih jazzovskih pevk v Sloveniji, ki je poskrbela, da je v slovenščino preveden širok nabor jazzovskih standardov; s tem je to živahno ameriško glasbeno tradicijo in ritme swinga ponesla tudi med Slovence, ki jim jazz morda ni (bil) blizu. Nato se je lotila združevanja poezije znanih slovenskih pesnikov s t.i. ameriško folk glasbo. Vse od takrat nastopa na neštetih koncertih, neutrudno snema in koncertira z raznimi manjšimi in večjimi zasedbami, godalnimi orkestri in mnogimi mednarodno priznanimi glasbeniki. Nanizala je štiri cedeje jazzovskih standardov in tri cedeje s slovensko poezijo ter si prislužila pet nagrad zlati petelin.

Album Z dotikom, ki ga je izdala lani, je že njen štirinajsti album. Slednji na enem mestu združuje vso raznolikost njene glasbene kariere. Ne glede na jezik ali slog nas skozi tokratni nabor enajstih pesmi vodi ista nit: Miin glas. V njenem podajanju jazza je slišati sledove Elle Fitzgerald, v njenih folk melodijah zazvenijo odmevi Joni Mitchell. Kadar zasvinga, lahko zaslišimo njen nasmeh, njeno osvežujočo, nagajivo, razigrano lahkotnost, po drugi strani pa nas zna – na primer v slovenski ljudski pesmi Zrelo je žito – oviti v temačno, domala obupavajočo tragičnost izgubljene ljubezni.

 

NEDELJA, 22. 8. 2021 ob 20.30 RENATA SABLJAK SEKSTET (HR)

Renata Sabljak

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR 

Sabljakova je diva hrvaških gledaliških desk, ki s svojim izjemnim glasom in igralskim talentom navdušuje v predstavah, kot so Mamma Mia, Aida in Briljantina. Pevsko in igralsko pot je začela pri petnajstih, izobrazila se je na akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu ter končala študij igre v ZDA, na ohajski univerzi.

Njeno umetniško potovanje se je začelo s filmom Mali konj, premierno prikazanim leta 2002, nato je postala stalna članica zagrebškega gledališča Komedija. Sledile so številne igralske vloge v muzikalih, operah in komedijah, znana pa je tudi po sinhronizaciji animiranih filmov. Njen glasbeni repertoar se giba od jazzovskih standardov, muzikalov, šansonov do pop uspešnic.
Sabljakova je diva hrvaških gledaliških desk, ki s svojim izjemnim glasom in igralskim talentom navdušuje v predstavah, kot so Mamma Mia, Aida in Briljantina. Pevsko in igralsko pot je začela pri petnajstih, izobrazila se je na akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu ter končala študij igre v ZDA, na ohajski univerzi.

Njeno umetniško potovanje se je začelo s filmom Mali konj, premierno prikazanim leta 2002, nato je postala stalna članica zagrebškega gledališča Komedija.

Sledile so številne igralske vloge v muzikalih, operah in komedijah, znana pa je tudi po sinhronizaciji animiranih filmov. Njen glasbeni repertoar se giba od jazzovskih standardov, muzikalov, šansonov do pop uspešnic.

Spremljala jo bo slovensko-hrvaška zasedba. Nastopajoči pripravljajo program pod naslovom Evergreen, jazz, pop, soul, šanson.

Vir: Zdenko Matoz, Delo

PONEDELJEK, 23. 8. 2021 ob 20.30 DUET ALBA & LEO (HR)

Foto: Matej Grgić, Facebook

Alba&Leo – “Breakfast In Baghdad”

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR

Alba Nacinovich – vokal, harmonizer, live looping

Leo Škec – akustična kitara, efekti, live looping

Albin glas združuje jazzovsko prefinjenost in rokersko ostrino, Leov drzni pristop h kitari pa združuje akustične, distorzirane (popačene) in udarne zvoke. Alba je diplomirana jazz pevka, ki je večkrat nagrajena skladateljica, aranžerka in izvajalka na področju jazza in elektronske glasbe. Nastopala je po vsej Evropi z glasbeniki, kot sta Glauc Venier (nominiranec za grammy) in The Zawinul Legacy Band. Nastopa na nagrajenih albumih Žana Tetičkoviča, Elvisa Stanića, Zvjezdana Ružića in Ivana Pešuta. Leo je kitarist z bogatimi izkušnjami v različnih glasbenih zvrsteh in oblikah, od duetov do velikih skupin. Leta 2016 je z avtorskim jazz projektom “Salty Tails” izdal album “Cha’s Posla”.

Alba & Leo sta leti 2017 in 2018 preživela v Londonu, kjer sta se posvetila avtorskim skladbam, ki sta jih predstavila tudi v legendarnih klubih Ronnie Scott’s in The Troubadour. Začela sta sodelovati s producentom Gerryjem Diverjem (nominacija BBC Folk Awards in nominacija za živo srebro). V Kranju bosta predstavila svoj prihajajoči album in vokalne izvedbe skladb sodobnih jazzovskih skladateljev Brada Mehldauja, Chrisa Potterja in Vasila Hadžimanova, ne bodo pa manjkale tudi izvedbe neortodoksnih jazz vokalistov.

TOREK, 24. 8. 2021 ob 20.30 ANA BEZJAK KVARTET (SLO)

Ana Bezjak Mais Que Nada

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR

 Ana Bezjak kvartet

Ana Bezjak – vokal

Marko Črnčec – klavir

Robert Jukič – kontrabas

Žan Tetičkovič – bobni

 

S programom izbranih jazzovskih skladb se bo v družbi vrhunskih glasbenikov predstavila mariborska jazz vokalistka in pedagoginja Ana Bezjak. S prepletom tradicionalnih jazzovskih standardov, avtorskih skladb članov zasedbe, sodobnejših jazzovskih in brazilskih kompozicij ter izbranih slovenskih skladb se bodo glasbeniki sprehodili skozi bogato tradicijo vokalne in instrumentalne improvizirane glasbe.
Ana Bezjak se že vso kariero giblje med različnimi glasbenimi tradicijami, kvaliteto vokala povzdiguje v vokalne presežke. širšemu občinstvu pa je znana predvsem iz zasedbe Papir ter po sodelovanju s tango skupinama Piazzolleky in Tango Compas. Jazzovsko petje poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru ter izvaja vokalne delavnice.

SREDA, 25. 8. 2021 ob 20.30 KLARA HAJDU KVARTET (H)

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR

Hajdu Klara kvartet

Klára Hajdu kvartet

Klára Hajdu – vokal

Gábor Cseke – klavir

Balázs Horváth – kontrabas

Ambrus Richter – bobni

Klára je pomembna osebnost na madžarski jazzovski sceni. Na madžarskem jazz portalu, jazzma.hu, je bila leta 2021 ponovno izbrana za “Pevko leta”. Nastopila je v New Yorku, Ottawi, Torontu, Oslu, Parizu, Londonu, Glasgowu, Rimu, Madridu … Kvartet Hajdu Klára, ustanovljen pred več kot trinajstimi leti, je doslej izdal tri kritiško priznane albume, nekatere njihove skladbe pa niso predvajali le madžarski jazz radii, ampak tudi nizozemske in nemške nacionalne oddaje. Leta 2013 je izšel njihov prvi album “Come with me” z lastnimi skladbami, priredbami sodobnih jazzovskih skladb, evergrinov in ljudskih pesmi. Leta 2015 je kvartet izdal album “Plays Standards Dedicated to Chet Baker” in se poklonili legendarnemu jazz-trobentaču. Skladbe Cheta Bakerja so, v sodelovanju z velikim madžarskim jazz trobentačem Kornélom Fekete Kovácsem, na albumu predstavljene na originalen in kvartetu lasten način. Leta 2017 je bil album nominiran za nagrado Fonogram v kategoriji “Madžarski jazz album leta.” Eno izmed Klarinih skladb “You’re Gonna Rise”, ki sta jo priredila Klára in Milán Szakonyi, je strokovna žirija Dal 2019 (madžarski izbor za pesem Evrovizije) izbrala med 30 najboljših izmed skupaj nominiranih 416 skladb. Zasedba trenutno pripravlja nov album madžarskih ljudskih pesmi, začinjenih z jazzom.

ČETRTEK, 26. 8. 2021 ob 20.30 ALEKSANDRA ALEKSIJEVIĆ KVINTET (SRB)

Aleksandra Bijelić Aleksijević

Aleksandra Bijelić Aleksijević – vokal

Primož Grašič – kitara

Ivan Aleksijević – klavir

Marko Lazarić – bobni

Goran Rukavina – bas

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

V PRIMERU DEŽJA JE KONCERT V STOLPU ŠKRLOVEC.

Vstopnina: 10 EUR

Aleksandra Bijelić Aleksijević se kot pevka vse bolj uveljavlja v Evropi. Veliko nastopa z Big bandom Radiotelevizije Srbija in Beograjskim dixieland orkestrom. Ima tudi svoj kvintet Alex & The Fergusons. Sicer pa deluje kot studijska glasbenica, posnela je vrsto spremljevalnih linij za velika imena pop in rock glasbe, njen vokal slišite tudi v animiranih risankah, reklamah in televizijskih nadaljevankah.

Njen izbor jazz standardov, evergreenov, ter svetovnih pop uspešnic v jazz preobleki poboža in navdihne prav vsakega posameznika.

Nastopila bo ob spremljavi zasedbe, v katerem sodeluje še njen mož Ivan Aleksijević, ki velja za enega najboljših srbskih jazzovskih pianistov.

PETEK, 27. 8. 2021 ob 20.30 INES REIGER KVARTET (A)

Ines Reiger

Ines Reiger – vokal
Herb Berger – saksofon, orglice, flavta
Christopher Pawluk – kitara
Fabian Supancic – klavir

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR 

Ines Reiger je študirala, muzikal, opereto,, dramo, jazzovsko petje , gledališče in muzikologijo. Sodelovala je z glasbeniki, kot so Peter Herbolzheimer, Bill Dobbins, Heinz von Hermann, Wayne Darling, Richard Oesterreicher, Teddy Ehrenreich, Ellis Marsalis, Harry Belafonte in Tony Christie.
Od leta 1981 je bila solistka v številnih radijskih produkcijah, tudi z WDR Big Bandom iz Kölna.

Nastopala je na jazz festivalih, kot so Kärnten International, Zlata lira v Bratislavi, Jazz festival Ballerup, Jazz konvencija v New Orleansu, Dunajski jazz festival in Salzburški festival jazza.
Marijo Magdaleno je zapela tudi v muzikalu Jesus Christ Superstar na nastopih v Münchnu in Zürichu.
Od leta 2002 poučuje petje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.
Poučuje tudi na Univerzi za umetnost v Gradcu, Univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju, Univerzi za glasbo v Weimarju in Scuola di Musica 55 v Trstu ter izvaja delavnice na Danskem, v Nemčiji, Italiji, na Madžarskem, v Sloveniji, ZDA, Mehiki in Južni Koreji.

Razvila je t.i. Natural Voice Training (NVT), pevsko tehniko v jazzu in popu. Od junija 2007 je voditeljica oddaje Jazznacht na avstrijskem nacionalnem radiu Ö1.

SOBOTA, 28. 8.2021 ob 10.00 JAZZ KAMP KRANJ FEST

Prizorišče: Vrt gostilne Stari Mayr, vrt pred hotelom Actum

Vstop prost

V preteklih letih so se v okviru tega dogodka predstavili udeleženci aktualnih, vsakoletnih glasbenih delavnic Jazz Kampa Kranj. Glede na to, da v letošnjem letu glasbenih delavnic ni, smo k sodelovanju povabili udeležence iz preteklih let.

ODPADE SOBOTA, 28. 8.2021 ob 20.30 NINA STRNAD KVINTET (SLO)

ODPADE ZARADI BOLEZNI

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert

Vstopnina: 10 EUR 

»… in je bilo, kot bi posijalo sonce.«

Tako je v enem od intervjujev Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder v okviru koncerta Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najbolj suverenih vokalistk resne glasbe pri nas.

Njena izobraževalna pot se je pričela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pod mentorstvom Nade Žgur. Slednji gre pripisati tudi zasluge za Ninino jazzovsko ozadje. Po maturi in diplomi iz ekonomije je svoje glasbene veščine izpopolnjevala na New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku ter končala študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu.