Jazz Kamp

Jazz Kamp

Jazz Kamp

Naj te odnese! Jazz Kamp 2015!

JANEZ BONČINA BENČ S PRIJATELJI

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert, Kranj

 Janez Bončina Benč, vokal

Glasbeni prijatelji:

Tadej Tomšič, saksofon

Jani Moder, Kitara

Primož Grašič, kitara

Nejc Škofic, klavir

Jani Hace, e-bas

Žiga Kožar, Bobni

Janez Bončina Benč je glasbeni velikan. S svojim dolgoletnim delom je kreativno sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture.

Po odmevnem koncertu ob 70. letnici, letošnjega 1. februarja v ljubljanski Cvetličarni, kjer so se mu na odru pridružili tudi številni glasbeni gostje, Benč neumorno nastopa in razveseljuje publiko na svoji koncertni turneji po Sloveniji.

V svoji petdesetletni karieri je nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku: Gvendolina, Maja z biseri, Ob šanku, Kadar ognji dogorijo, Ta noč je moja idr.

Deloval je v zasedbah Helioni, Srce, z Mladimi levi je v šesdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock ,je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.

Številne nagrade na slovenskih in jugoslovanskih glasbenih festivalih je nadgradil z bogatimi in uspešnimi sodelovanji z Grega Forjaničem, Tomažem Domiceljem, Janezom Zmazkom Žanom, Vladom Kreslinom, Primožem Grašičem, Zoranom Predinom, Aleksandrom Mežekom, Petrom Ugrinom, Tihomirjem Pop Asanovičem in mnogimi drugimi.