Jazz Kamp

Jazz Kamp

Jazz Kamp

Naj te odnese! Jazz Kamp 2015!

BIG BAND RTV SLOVENIJA in RATKO DIVJAK, koncert ob 70-obletnici bobnarja R. Divjaka(SLO)

Prizorišče: Vrt Cafe galerije Pungert, Kranj

V primeru dežja: Letno gledališče Khislstein

Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60.-ih let.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija.

 

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar UgrinMilko LazarEmil SprukHugo Šekoranja in drugi. V goste smo vabili tudi vodilne svetovno znane jazzovske dirigente in soliste: Maria Schneider, David Murray, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Toots Thielemans, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Peter Erskine, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts in mnogi drugi.

Ratko Divjak se je rodil leta 1947 v Vukovarju. Šolal se je v Osijeku, kjer je tudi maturiral. V Osijeku se je tudi začel učiti flavto na nižji glasbeni šoli, kasneje pa je pouk flavte obiskoval tudi na Srednji glasbeni šoli v Osijeku. Leta 1964 je glasbeno pot nadaljeval z igranjem bobnov. Po končani jazz akademiji v Gradcu pa je postal poklicni bobnar.

Na začetku je kot bobnar igral v raznih rock in pop zasedbah, z jazzom pa se je seznanil prek poslušanja gramofonskih plošč. Leta 1968 je odšel v Zagreb, kjer je postal član orkestra Iće Klemena, leto zatem pa je začel sodelovati z Boškom Petrovićem v njegovem kvartetu “B. P. Convention” in njegovi mednarodni zasedbi “Nonconvertible All Stars”.

S tema zasedbama je Divjak gostoval na jazz festivalih v Pragi, Montreauxu, Budimpešti, Dunaju, Zahodnem Berlinu, Beogradu in Ljubljani. V Zagrebu je Divjak snemal z Leom Wrightom in Slideom Hamptonom, s triom Popa Asanovića pa je gostoval na mednarodnem jazz festivalu v Szegedu. Krajši čas je igral tudi v Plesnem orkestru RTV Zagreb, s katerim je leta 1971 nastopil na ljubljanskem jazz festivalu.

Leta 1973 je spoznal trobentača Petra Ugrina, ki je Divjaka kot bobnarja priporočil dirigentu Jožetu Privšku, ki je bil tedaj vodja Plesnega orkestra RTV Ljubljana. Jeseni istega leta je Divjak uspešno opravil avdicijo in tako postal član PORL-a, ki se je kasneje preimenoval v Big Band.

S PORL-om je Divjak redno gostoval na ljubljanskih jazz festivalih. Nastopal je tudi z gosti kot sta Duško Gojković in Jiggs Whigham. Kot izjemen glasbenik je Divjak sodeloval v številnih uveljavljenih zasedbah kot so Dinamiti, September, Time, Sončna pot in Greentown Jazz Band. S kvintetom Toneta Janše je predstavljal JRT na mednarodnem jazz festivalu v Poriju na Finskem. Bil je tudi član ritem sekcije na jam sessionu v ljubljanskem Hotelu Bellevue v sklopu jazz festivala Ljubljana 1979.Leta 1982 je gostoval tudi v Big Bandu EBU-ja v Londonu. Nastopal je tudi z mnogimi znanimi izvajalci kot so New Swing Quartet, Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass, N.H.O. Pedersen, Sal Nistico, Albert Mangelsdorf, Duško Gojković, Dave Libman, Stjepko Gut, Tony Coe, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis in Joe Pass.

Nekaj let je bil svobodni umetnik, na začetku 90. let prejšnjega stoletja pa se je znova zaposlil v Big Bandu RTV Slovenija, kjer je ostal do svoje upokojitve jeseni 2013. Leta 2012 je prejel Častno priznanje RTV. (Wikipedia)